Перше, на що ми звертаємо увагу при виборі ролет – їхній зовнішній вигляд. Але як довго він залишається привабливим? Від чого це залежить?

Зберегти первозданний вид ролетних систем дозволяє якісне покриття, причому важливі його товщина, і хімічний склад. Так, рольставні «АЛЮТЕХ» мають двошарове покриття: базовий шар захищає алюмінієву стрічку від корозії, гарантує стабільний колір лицьової емалі і в цілому підвищує якість покриття. Як лицьову емалі застосовується поліуретанове покриття з частинками поліаміду, які надають покриттю особливої твердості та покращують його механічні властивості. При цьому «АЛЮТЕХ» застосовує роздільний випал шарів, що забезпечує їхнє закріплення, а також гарантує підвищену стійкість покриття до стирання та утворення подряпин. Завдяки цьому при експлуатації ролет «АЛЮТЕХ» потертості на покритті відсутні навіть після 2,5 тисячі циклів підйомів/опускань полотна. А це більше 3,5 років щоденної служби, протягом яких рольставні збережуть ідеальний вигляд.

Після установки ролет, іноді можна зіткнутися з тим, що конструкція більше схожа на зебру, ніж на рольставні: ламелі мають різний відтінок і в опущеному стані полотно є досить жалюгідним видовищем. Чому це відбувається і головне, як цього уникнути?
До ефекту "зебри" призводить низька якість забарвлення профілів, коли коефіцієнт колірної відмінності (дельта Е) між профілями досягає 3 і більше. Справа в тому, що людське око вловлює різницю в кольорі вже при dE = 1, тобто при показнику, що перевищує 3, різниця в кольорі помітна навіть на великій відстані. Виробники ролет «АЛЮТЕХ» постійно контролюють якість кольору профілів і гарантують, що коефіцієнт колірної відмінності буде завжди меншим за 1. Великий вплив на рівномірність кольору надає товщина лакофарбового покриття: тонке покриття лягає нерівномірно і швидше стирається. Лакофарбове покриття ролет «Алютех» складає близько 30 мкм, що в 1,5 2 рази товщі одношарового. Тому вибирайте ролети з двошаровим лакофарбовим покриттям і стежте, щоб відтінки профілю полотна були однаковими: це убереже вас від «зебри» в отворі. Важливою є також відповідність кольору полотна, напрямних шин і захисного короба. На жаль, не всі виробники можуть гарантувати, що елементи ролетної системи будуть одним відтінком.

Краса красою, але рольставні - насамперед захисна конструкція. Які фактори найбільше впливають на їхню міцність?

Характеристики ролети, у тому числі стійкість до вітру, залежать від товщини алюмінієвої стрічки, з якої виготовлені профілі, а також якості і щільності пінного заповнення. Чим товстіша стрічка, чим щільніше і рівномірно розподілена піна, тим жорсткішим і стійкішим до навантажень буде ролетне полотно. «Алютех» використовує стрічку товщиною від 0,28 до 0,49 мм (з лакофарбовим покриттям). Для порівняння: деякі виробники застосовують стрічку товщиною 0,22 мм (з лакофарбовим покриттям), а це відповідно до ГОСТ 618-73 — алюмінієва фольга, призначена для виготовлення стрічок, що самоклеяться, технологічного пакування, кабельного екранування і т.д.

Деяким регіонам країн СНД властиві сильні вітри. Чи здатна ролетна система витримати ураган?

Так, якщо вона протестована на спеціальному устаткуванні. Так, ролетні системи «АЛЮТЕХ» пропонуються для кожного вітрового району та прорізів будь-яких розмірів, що підтверджено випробуваннями на власному устаткуванні виробництва у Німеччині. Що стосується інших брендів, деякі виробники розраховують максимальну ширину отвору, що перекривається, виходячи з мінімальних значень вітрового тиску, що відповідає швидкості вітру до 8 10 м/с. Однак на території СНД найпоширенішими є 13 вітрові райони зі швидкістю вітру до 25,2 м/с, тобто для нашої місцевості потрібні міцніші ролети.

Ще одна особливість території країн СНД — тривалий осінньо-зимовий період та досить коротке, але спекотне та сонячне літо. Наскільки успішно ролетні системи захищають від впливу погоди?

Тестуючи теплоізоляційні властивості ролет «Алютех», ми провели комплекс досліджень у різних випробувальних центрах, у тому числі в міжнародному інституті з випробування віконних, фасадних та інших будівельних конструкцій ift Rosenheim (Німеччина). Результати показали, що при встановленні ролету тепловтрати через вікна знижуються більш ніж на 30%. Високий рівень теплоізоляції забезпечує «повітряна подушка», яка утворюється між ролетним полотном та склом та перешкоджає проникненню холодного повітря. Влітку ролета блокує до 80% теплової енергії зовні вікна, запобігаючи його нагріванню та розсіюванню тепла всередині приміщення (на відміну від жалюзі, які встановлені зсередини вікна). При цьому температура усередині приміщення знижується на 5°С та більше. На міцнісні та естетичні характеристики ролети великою мірою впливає якісне пінозаповнення. Деякі виробники не контролюють цей параметр, внаслідок чого в піні утворюються порожнечі, через які профіль з часом деформується, а ролети передчасно виходять з ладу. Рівномірне пінозаповнення профілів «АЛЮТЕХ» гарантує їх високу стійкість до навантажень та запобігає деформаціям при експлуатації.

Рольставні часто можна побачити у віконних та дверних отворах банків та ювелірних магазинів. Чи вони настільки надійні?

«АЛЮТЕХ» - єдина компанія на території СНД, що підтвердила протизламні властивості ролет класів, що випускаються від Р2 до Р5 (за ГОСТ 52502-2012). 2 мм, Р5 класу 5 мм. З цієї причини для банків, ювелірних магазинів та інших об'єктів із підвищеними вимогами до безпеки обирають продукцію «Алютех». Обов'язково впевніться як напрямні шини і кінцевий профіль, адже саме вони посилюють конструкцію. Для їх виробництва «Алютех» застосовує тільки первинні алюмінієві сплави, випускаючи стандартні напрямні шини зі стінками 1 мм і більше. Деякі виробники використовують вторинні сплави, у своїй зменшують товщину стінок до 0,8 мм. Це знижує не лише вартість, а й міцність ролетів.

Навіщо купувати зебру та фольгу за ціною ролет? Вибирайте дійсно якісні рольставні «АЛЮТЕХ», які Ви зможете замовити у Компанії «СІЗАМ» за телефоном (056) 770-65-66 або у виставковому салоні за адресою м. Дніпропетровськ, пр-т Олександра Поля, 129, де зможете наочно ознайомитись з діючими зразками ролетних систем.